Förhandla boräntan – Prutskola

0

Tips när du förhandlar din boränta – eller vill låna pengar:

Här är några bra tips hur du kan förhandla ner boräntor och andra räntor. Det är absolut nödvändigt att vara aktiv och pruta på din boränta. Förutom att ha en bra relation till din bank eller långivare är det här några konkreta tips hur du kan sänka räntan!

 • Böja alltid med att kontrollera vad din nuvarande ränta ligger på. Du måste ha koll innan du sätter dig vid förhandlingsbordet med banken
  – Fråga vad din ränterabatt ligger på och kräv 0.3%
 • – Om du är ny kund har du möjlighet att få en lägre ränta
 • – Om du har bra ekonomi har du möjlighet att få lägre ränta

Visa att du är aktiv genom att ringa runt
Jämför flera banker och låneinstitut och inte bara de traditionella bankerna. Låt långivaren och speciellt banken bli medveten att lånet sker i konkurrens med andra. Ring runt till flera lånegivare och var aktiv. Om det handlar om bostadslån kontrollera med andra mer okonventionella långivare så att den som du slutligen väljer få veta att du jämför olika alternativ.

 • En grundregel är att alltid försök att hitta någon på andra sidan som är intresserad av att förhandla om räntan och pruta! Det går att få ner priset under bankernas officiella listränta och här kan du tjäna pengar om du hittar en bankman som har bra förhållningsregler
 • När du jämför lånealternativen se till att du jämför samma tidsperioder.Enligt en artikel i SvD den 23:e maj 2012 framkom att SBAB var dyrast på rörliga bolån bland de svenska bankerna medan SEB var billigast.
 • Listpriserna skiljer sig mycket från den faktiska rörliga räntan. Om du väljer rörlig ränta är det större möjlighet att pruta.
 • Desto längre tid du binder ditt lån desto lägre ränta kan du förhandla dig till. Banker och låneinstitut älskar långa lån.
 • Räkna på skillnaden mellan rörlig och fast ränta. På sikt lönar det sig oftast med rörlig ränta
 • Det är vanligt med ränterabatt som gäller under ett år – förhandla varje år!
 • Se till att långivaren upplever att lånet medför låg risk och att du är en lågrisk kund. Låg risk=låg ränta. Ofta är det områden med attraktiva fastighetsvärderingar som har lägst ränta. Se till att du vid en förhandling med långivare har koll på din ekonomi och begrepp som belåningsgrad, hur mycket du vill amortera, har du något annat sparande hos banken och hur ser ditt övriga sparande ut.
 • Se till att vara jobbigare än Åke Sundgren i Solsidan
  Återkom med jämna mellanrum och kontrollera hur mycket ränta som du betalar för dina lån då minskar du risken att bankerna gör en smyghöjning på ditt bostadslån. Se till att det inte finns några dolda avgifter eller uppläggningskostnader. Du kanske har andra kostnader hos din bank som Internettjänst, bankkort och andra räntor som du kan förhandla kring.
 • Minska osäkerheten i ditt bostadslån
  Om du har någon som kan gå in som borgensman så kan du få lägre ränta eftersom det innebär lägre risk för låneinstitutet. Det innebär också att borgensmannen måste vara beredd att betala för lånet om du inte kan betala.
 • Försök att ta reda på vad dina grannar betalar för motsvarande lån och ta gärna hjälp av Svd:s lånebarometer
 • Välj rätt tidpunkt dvs en eller två månader innan bindningstiden gått ut.

Räntekartan och Villa Ägarnas verktyg

Svenska Dagbladets Näringliv har bra räntetabeller som du kan använda och de har även en räntekarta där människor har skickat in sina uppgifter som du kan använda när du förhandlar med banken. På räntekartan kan du se hur räntan är i ditt egna bostadsområde och från olika banker. Det är inte ovanligt att någon bank ger speciellt bra räntor i ditt område.

Villaägarna har också ett verktyg Räntekollen som du kan använda för att få råd kring hur du kan förhandla.
Besök sidan här

Gå samman – förhandla till dig lägre ränta

Det finns organisationer som Stockholm lånekonsortium som är en idéel sammanslutning där ett hundratal höginkomstagare har gått samman för att förhandla till sig bra räntor gentemot banken.

Medlemslån hos fackförbundet eller arbetsgivare

Många fackförbund erbjuder medlemslån som är billiga. Kolla med ditt fackförbund vad de kan erbjuda! Det finns även arbetsgivare som erbjuder billigare lån till en bättre ränta (exempelvis Riksbanken har räntefria lån till sina anställda.)

Om du är medlem i TCO så har de lyckats förhandla ett gemensamt bolåneerbjudande hos SEB vilket motsvarar en ränta på 2.73% (december 2012) och rörlig ränta på 2,45% (januari 2013). SEB räknar med upplåningsränta+0.9% om du är kreditvärdig.

Statens bostadskreditnämnd (BKN)

Den som har en långsiktig betalningsförmåga men ändå har svårt att få ett bostadslån till första bostaden kan ansöka om en förvärvsgaranti hos bostadkreditnämnden.

Räntefria alternativ som medlemsbanker

Om du överhuvudtaget är kritisk mot räntor så finns det alternativ:
Det finns tex medlemsägda banker som JAK där du betalar noll procent i ränta. Tanken med JAK är att verka för ett samhälle som inte skapar klyftor mellan människor.

Share.

About Author